Chceme bezúplatný převod družstevních bytů a garáží do osobního vlastnictví!

13. května rozhodne váš delegát

Stanovy Stavebního bytového družstva “Mír” Teplice v současnosti neumožňují převod bytů a garáží do osobního vlastnictví, přestože je to běžná praxe i u velkých bytových družstev v celé ČR (např. SBD Pokrok, SBD Praha nebo SBD Krušnohor Most). V současnosti mají převody oporu v novém občanském zákoníku a v zákoně o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev. Je jen na shromáždění delegátů, zda tyto převody povolí anebo ne.

 

Proč chceme umožnit převod bytu do osobního vlastnictví?

Naším cílem není dosáhnout zániku družstva. Myslíme si ale, že každý člen družstva by měl mít možnost se svobodně rozhodnout, zda chce zůstat v družstvu, nebo bude o svém majetku rozhodovat sám. Chceme mít možnost převést byt či garáž (ne družstevní podíl) od družstva do osobního vlastnictví. Osobní vlastnictví má oproti družstevnímu řadu výhod:

 

  • s bytem či garáží je možno volně disponovat (tedy jej například prodat)

  • byt nebo garáž v osobním vlastnictví má větší tržní cenu

  • při investování do bytu dává vlastník peníze do svého

  • byt je možno použít jako zástavu, např. pro hypoteční úvěr

  • společenství vlastníků jednotek si může samo zvolit správce domu

  • byt nebo garáž lze dále bez omezení pronajímat (neplatí se poplatky za pronájem)

 

Co pro to můžete udělat vy?

Pro povolení převodu do osobního vlastnictví stačí schválit změnu stanov družstva na nejbližším shromáždění delegátů SBD “Mír” dne 13. května 2014.

 

Proto kontaktujte svého delegáta a přesvědčte ho, aby na shromáždění hlasoval PRO možnost převodu do osobního vlastnictví. Můžete se tak stát vlastníkem bytu či garáže a aktivně rozhodovat o investicích. Máte nějaké dotazy? Potřebujete další informace? Chcete se sami aktivně zapojit? Neváhejte nás kontaktovat.

 

Email: info@zpravodajsbdmir.cz

Facebook: www.facebook.com/ZpravodajSbdmir

Anketa

Přejete si převést byt do osobního vlastnictví?

Ano 588 68%
Ne 258 30%
Nevím 25 3%

Celkový počet hlasů: 871